Salgın Beklenenden Daha Hızlı İlerliyor
DSÖ'nün 6 Ağustos tarihli açıklamasına göre salgının merkez üssü, ülkenin doğusundaki Ituri eyaletinde bulunan Bunia bölgesi. 4 Ağustos itibarıyla Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde 51 sağlık bölgesine yayılan salgında 3.973 doğrulanmış vaka, 1.801 ölüm ve 776 iyileşme bildirilmişti. Sadece son 24 saatlik raporlama döneminde 99 yeni doğrulanmış vaka ve 52 ölüm kaydedildi.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ise 13 Ağustos'ta yaptığı değerlendirmede salgının mevcut hızını koruması halinde 2014-2016 Batı Afrika Ebola salgınının bilançosunu aşabileceği uyarısında bulundu. Associated Press'e göre mevcut salgında 4.300'den fazla vaka ve 2.000'in üzerinde ölüm bildirildi.
Sağlık Sistemleri Üzerindeki Baskı Artıyor
Salgının yayılmasını zorlaştıran faktörlerin başında bölgedeki güvenlik sorunları, ulaşım altyapısının yetersizliği, sağlık merkezlerinin kapasite sorunları ve yanlış bilgilendirme geliyor.
DSÖ, temaslı takibinin yüzde 75 seviyesinde kaldığını ve salgının bulaş zincirlerini hızlı biçimde belirleyebilmek için bu oranın en az yüzde 95'e çıkarılması gerektiğini belirtiyor. Kuzey Kivu'da tedavi merkezi doluluk oranının yüzde 139'a ulaşması da sağlık sistemi üzerindeki baskının boyutunu gösteriyor.
Yeni Aşılar İnsanlarda Test Ediliyor
Salgını diğer Ebola dalgalarından ayıran önemli noktalardan biri, hastalığa Bundibugyo virüsünün neden olması.
Bu virüse karşı henüz onaylanmış bir aşı veya tedavi bulunmuyor. Ancak önemli bir gelişme yaşandı: Bundibugyo virüsüne yönelik geliştirilen iki aday aşı ilk kez insanlar üzerinde test edilmeye başlandı. DSÖ ayrıca mevcut Ebola aşılarından birinin bu virüse karşı koruma sağlayıp sağlamadığını araştırmayı planlıyor.
Uganda'da Salgın Kontrol Altına Alındı
Bölgedeki tablo tamamen olumsuz değil.
Uganda, 28 Temmuz 2026'da kendi Ebola salgınının sona erdiğini ilan etti. Ülkede 20 doğrulanmış vaka ve 2 ölüm kaydedildi. DSÖ ve Africa CDC, Uganda'nın erken teşhis, hızlı temaslı takibi ve sınır ötesi koordinasyon sayesinde salgını kontrol altına almasının diğer ülkeler için önemli bir örnek oluşturduğunu belirtiyor.
DSÖ'den Acil Müdahale Çağrısı
DSÖ ve Africa CDC, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde özellikle erken teşhis, temaslı takibi, test kapasitesi, izolasyon ve tedavi hizmetlerinin güçlendirilmesini istiyor.
Kuruluşlar ayrıca sağlık çalışanlarının korunması, tedavi merkezlerinin kapasitesinin artırılması ve komşu ülkelerde sınır ötesi hastalık takibinin sürdürülmesi gerektiğini vurguluyor. DSÖ, mevcut durumda gereksiz seyahat veya ticaret kısıtlamaları yerine güçlü gözetim ve hazırlık çalışmalarının uygulanmasını tavsiye ediyor.
Sağlık Dünyasının Gözü Kongo'da
Ebola salgınının hızlı ilerlemesi, yeni aşıların insanlar üzerinde test edilmeye başlanması ve sağlık sistemlerinin üzerindeki baskının artması nedeniyle Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki gelişmeler yakından izleniyor.
Önümüzdeki haftalarda salgının kontrol altına alınıp alınamayacağı konusunda erken teşhis, temaslı takibi, sağlık çalışanlarının kapasitesi ve yeni aşı çalışmalarından alınacak sonuçlar belirleyici olacak.




